Shoes Are My Loves

Gyanútlanul bóklászol. Nézelődsz. Beszélgetsz. Aztán meglátod A cipőt. A légzésed felgyorsul, elakad a szavad. Gyönyörű. Ha nem lehet a tiéd, nincs értelme az életednek. Ismerős? Persze sokszor sajnos tényleg nem lehet a tiéd. Éppen ezért hoztam létre ezt a blogot. Ha már nem is a szekrényünkben, de legalább itt nézegethessünk szebbnél szebb, drágábbnál drágább cipőket. Remélem sok nő szívét megdobogtatja majd :)

Furcsa cipők régen és most

2010.12.18. 15:28 Ibiza Hippie

A történelem tele van furcsábbnál furcsább, bizarrabbnál bizarrabb cipőkkel. 

Következzen néhány ezek közül.

1. XIV. Lajos korabeli cipő:
(Európa, 18. század)
Talán nehéz elhinni, de ezeket a fodros-csipkés-díszes magas sarkú lábbeliket férfiak hordták a 18. században. Bizonybizony, ezekhez hordták a fehér harisnyanadrágot is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Nyírfakéreg saru:
(Finnország, 20. század közepe)
A 20. század közepe táján nagyon sok szegény ember fa kérgéből font lábbelit hordott. Igaz, hogy az élettartama csupán néhány hét volt, ám a drága, bőrből készített cipőket nem engedhették meg maguknak. Hidegebb időben kibélelték, hogy ne fagyjon meg a lábuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Fa menyasszonyi cipő:
(Franciaország, 19. század vége)
A diófából speciális módszerekkel készített lábbelit menyasszonyok viselték a nagy napon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. Padukas - Gombszandál:
(India, 18. század)
A nagylábujj és második ujj között elhelyezkedő gomb készülhetett ezüstből, aranyból, elefántcsontból, fából, de akár vasból is. A szerzetesek tüskés talpból készítették a sajátjukat. Napjainkban is lehet kapni hasonló papucsokat, de természetesen ezek pántokkal ki vannak egészítve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Chopines:
(Olaszország, 1580-1620)
Ezen cipők elsődleges célja az volt, hogy kiemelje viselőjét a tömegből, éppen ezért a talp magassága általában 10-20 cm körül volt, de készültek extrém magasságúak is. Maga a cipő fából készült, s ezt vonták be selyemmel vagy csipkével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6. Balettcipő:
(1980-as évektől napjainkig)
A hagyományos balettcipő ihlette. Nem tudom, mennyire lehet kényelmes viselet (gondolom semennyire), pláne, hogy ennyire ki van feszítve benne az ember lábfeje. És egészen biztos vagyok benne, hogy stabilnak sem kifejezetten nevezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Kabkabs:
(Libanon, 14-17. század)
Ezek a cipők is azt a célt szolgálták, hogy felemeljék a nőket a koszból, vízből és az utca szennyéből. Fából készült, s ezüsttel diszítették. Visszafogottabb változatát a férfiak is előszeretettel viselték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 8. Okobo:
(Japán, 18. századtól napjainkig)
Aki látta az Egy gésa emlékiratait, annak bizonyára ismerős ez a darab. A tanuló gésák, azaz Maiko-k használták. A 15 cm körüli tömör fa talp célja ebben az esetben is az volt, hogy viselőinek ruháit megóvja a kosztól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 9. Armadillo cipő:
(Napjainkban)
Lady Gagával vonult be igazán a köztudatba. Ezen cipők dizájnja is a balettcipőkön alapszik. Extrém magasnak tűnnek, de a tervező állítása szerint ez csupán a látszat: olyan, mint egy cipő a cipőben. (Én elhiszem, de azokon a sarkakon akkor is meg kell tudni állni.)

 

 

 

 

 

 

 

10. Lótusz cipő:
(Kína, 10. századtól 2009-ig)
Ez a legdurvább darab szerintem. A lábat gézzel összekötözik úgy, hogy minél kisebb legyen, s így beleférjen az apró selyemcipőbe. Ennek köszönhetően a láb teljesen eldeformálódik, sőt, sokszor el is törik. Egyszóval a lábbeli viselete rendkívül fájdalmas. Nagyon sokáig követelmény volt a hordása, mivel a kínaiak azt tartották szépnek, ha egy nőnek pici a lába. Kit érdekel, hogy közben megnyomorodik?


 

 



 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shoesaremyloves.blog.hu/api/trackback/id/tr702524043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kísérletinyúl 2010.12.20. 12:54:51

ez nagyon érdekes volt,csak rövid :(
nincs több ilyen gyűjtésed? szívesen megnézném

Ibiza Hippie · http://shoesaremyloves.blog.hu/ 2010.12.20. 13:11:37

@Kísérletinyúl: Nagyon köszi :)
Tervezek még ilyen listákat a jövőben. Azt nem ígérem, hogy minden nap lesz, de szeretnék legalább hetente egy-egy gyűjtést posztolni.
Ha van valami ötleted/ötletetek, esetleg óhaj-sóhaj, hogy miről szeretnétek olvasni, akkor írjátok meg bátran. Kíváncsian várom!

Kísérletinyúl 2010.12.21. 08:43:34

én szívesen olvasok még ilyen furcsa cipőkről,esetleg több mait tehetsz bele,van egypár mintapéldány
esetleg írhatsz tervezőkről,sok-sok képpel
vagy tegyél fel képeket egy divatbemutatóról
imádok cipőket nézegetni ::)))
süti beállítások módosítása